Auteur: Saskia van den Dool – Senior Practitioner Coach

Wat zijn de persoonlijke voordelen van coaching?
De persoonlijke voordelen van coaching veelomvattend veel coachees melden dat coaching een positieve invloed heeft gehad op hun loopbaan en hun leven. Doordat de coach hen heeft begeleid om:

• Doelen vast te stellen en actie te ondernemen om deze te bereiken
• Meer autonoom te worden
• Inzicht in vaste patronen te krijgen
• Meer voldoening te krijgen in werk en leven
• Effectiever bij te dragen aan het team en de organisatie
• Meer verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid te nemen voor acties en verplichtingen
• Gemakkelijker en productiever samenwerken met anderen

Coaching in organisatie- en leiderschapsomgevingen
Coaching in organisatie- en leiderschapsomgevingen is ook een instrument van onschatbare waarde voor de ontwikkeling van mensen in een breed scala van behoeften. De voordelen van coaching zijn talrijk; 80% van de mensen die coaching hebben gehad melden een toegenomen zelfvertrouwen, en meer dan 70% profiteren van verbeterde werkprestaties, relaties, en effectievere communicatievaardigheden. 86% van de bedrijven meldt dat ze hun investering in coaching en meer hebben terugverdiend (bron: ICF 2009).

Coaching biedt veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling
Coaching biedt veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Managers krijgen bijvoorbeeld vaak te maken met werknemers die worstelen met weinig zelfvertrouwen. De traditionele aanpak zou zijn om hen naar een assertiviteitscursus te sturen en hopen dat dit het probleem oplost. Op korte termijn leert de medewerker nieuwe strategieën om te communiceren waardoor het zelfvertrouwen kan verbeteren. Jammer genoeg leiden deze cursussen op zichzelf zelden tot een blijvende toename van het zelfvertrouwen. Hoewel het uiterlijke gedrag kan veranderen, moet het worden ondersteund door veranderingen in hun interne denkprocessen. Dit is vaak waar coaching het meest effectief is.

Managers moeten de impact van coaching op hun mensen niet onderschatten, omdat het vaak een fundamentele verandering teweegbrengt in hun benadering van hun werk. Meer zelfvertrouwen stelt werknemers bijvoorbeeld in staat om meer van zichzelf naar de werkplek te brengen. Dit resulteert in werknemers die veerkrachtiger en assertiever zijn.

De voordelen van coaching in organisaties
Coaching in organisaties
• Zet individuen in hun kracht en moedigt hen aan verantwoordelijkheid te nemen
• Verhoogt de betrokkenheid van werknemers en personeel
• Verbetert individuele prestaties
• Helpt bij het identificeren en ontwikkelen van werknemers met hoog potentieel
• Helpt bij het identificeren van zowel organisatorische als individuele sterke punten en ontwikkelingsmogelijkheden
• Motiveert individuen te motiveren om het maximale uit henzelf te halen

Evidence-based Onderzoek naar de Effectiviteit van Coaching:
In de afgelopen jaren zijn een aantal studies uitgevoerd die duidelijk de waarde, de doeltreffendheid en de impact van coaching in een aantal contexten aantonen. Voor meer informatie, zie de volgende artikelen over de specifieke voordelen van leiderschapscoaching, gezondheids- en welzijnscoaching, en positieve psychologie.

Benieuwd wat coaching voor jezelf of de organisatie kan betekenen?
Maak dan nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

vrijblijvend kennismakingsgesprek