Auteur: Saskia van den Dool – Senior Practitioner Coach

Waarom loopbaancoaching?
Zit jij workwise nog goed? Wil je doorgroeien of gooi je het roer eens helemaal om? Lastige vragen om te beantwoorden. Mogelijk heb je in de coronacrisis (meer) tijd gehad om hierover na te denken. Of misschien is de crisis juist wel direct de aanleiding om een andere keuze te (moeten) maken … In loopbaancoaching zoekt de coachee samen met de coach het midden tussen dromen, kunnen en moeten. Bij Majime maken we gebruik van
het model Loopbaancoaching. Dat biedt een goede en duidelijke structuur voor de coachingsgesprekken bij trajecten voor loopbaancoaching.

1. WILLEN | KEN JEZELF
Bij willen gaat de coachee dromen. Sommige coachees kunnen hun dromen en verlangens goed verwoorden. Ze kunnen hier goed over vertellen en stappen samen met de coach in de fantasie. Anderen blokkeren bij een vraag over passie en dromen. Ze zeggen geen passies te hebben en kunnen zich slecht voorstellen hoe het eruitziet als hun droom werkelijkheid wordt. Ze vinden het moeilijk zichzelf de vrijheid te geven om in hun gedachten plezier te hebben. Dat lukt niet zonder ratio. Ze worden als het ware overgenomen door een realistisch, gecontroleerd of kritisch deel van zichzelf. De coach helpt de coachee door deze blokkades heen te breken door samen te onderzoeken wat hun waarden zijn, wat is de “why” van de coachee?

2. KUNNEN | TALENTEN
Hier gaan coach en coachee kijken naar wat de coachee goed kan, de persoonlijke successen. Ook de mening van je omgeving wordt hierin meegenomen. Kortom: wat zijn de competenties en talenten? De uitkomst is een talentenlijst die vervolgens de leidraad voor de strategie wordt.

3. MOETEN | RANDVOORWAARDEN
Hier gaan we ontdekken wat de randvoorwaarden zijn. Wat vindt de coachee belangrijk in zijn werk of baan? Denk aan werktijden, dienstverband, geld, locatie. De coachee gaat hiernaar kijken zonder ‘ja, maar …’ Soms weerhouden angsten hem te kiezen voor de volgende stap in zijn carrière. We gaan de doemscenario’s onder de loep nemen. De uitkomst is een randvoorwaardenlijst.

4. KEUZES | OPTIES
Na de drie ontdekkingsfases is het tijd om met de nieuwe inzichten een loopbaanstrategie en ontwikkelplan te schrijven. Een plan met heldere doelen en actiestappen. Dit doet de coachee door de uitkomst van de DISC, de waardenlijst, de talentenlijst en de randvoorwaardenlijst samen te voegen tot een persoonlijke loopbaanstrategie. Vervolgens toets hij samen met de coach het plan op geschiktheid, haalbaarheid en lange termijn.

UITKOMST
De uitkomst van het traject is een loopbaanstrategie en ontwikkelplan met concrete acties waar de coachee direct mee aan de slag kan

Ben jij benieuwd wat loopbaancoaching voor jou kan betekenen?
Maak dan nu een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek

vrijblijvend kennismakingsgesprek